Aardpen

Aardpen slaan

 

U bent op zoek naar meer veiligheid voor uw elektra installatie in uw woning?

Dan is het laten slaan van een aardpen het gene wat u zoekt. Lees hier alle informatie over het aansluiten, diepte en de lengte van de aardpen.

Nieuwe, moderne woningen zijn altijd uitgerust met deze verplichte pen. Bij oudere panden is dit wellicht niet het geval. Pas vanaf midden jaren ’70  werd een aardpen slaan verplicht bij nieuwe woningen.

Waarom een aardpen?

 

Een aardpen in of buiten uw woning zoals in uw tuin is zeer veilig en zorgt ervoor dat in het geval van calamiteiten de ontsnappende stroom de aarde in wordt geleid. Mocht er nog geen pen aanwezig zijn, dan moet men er één laten slaan.

Tegenwoordig is dit dus verplicht om de aarding van uw meterkast op orden te hebben net zoals het laten aansluiten van een aardlekschakelaar. Het aansluiten van de aarding zorgt er voor dat uw elektra installatie heel blijft bij blikseminslag maar ook bij kortsluiting zal het geen enkel probleem geven.

Electricien nodig voor een aardpen slaan

 

Een aardpen slaan en aansluiten is geen klus die u zelf kunt uitvoeren net zoals het aansluiten van een groepenkast. Een aardpen moet namelijk aan het elektrisch circuit verbonden zijn en dikwijls wel tot op dieptes van meer dan 10 meter de aarde in worden gevoerd.

Maar hoe diep moet de aardpen de grond in geslagen worden bij u woning?

De gemiddelde lengte bij een normaal woonhuis ligt tussen de 2 en de 12 meter diep. De meest voorkomende diepte ligt tussen de 2 meter, 3 meter en 4 meter maar in sommige gevallen kan er wel een diepte van 10 tot 12 meter bereikt worden. De diepte en de dikte van de aardpen zijn afhankelijk van het grondwater en de soort grond waar de pen in geslagen moet worden.

Het is dus logisch dat dat specialisatie vereist. Alteso kan u hier uitstekend mee van dienst zijn dankzij zijn jarenlange ervaring.

Aardpen onderdeel elektrische installatie

 

Een zeer belangrijk onderdeel van uw elektrische installatie en groepenkast dat u nooit hoopt te moeten gebruiken is de aardpen. Toch is dit onderdeel van cruciaal belang en al velen jaren zelfs verplicht in samenwerking met de aardlekschakelaar.

Daarnaast werkt het indien nodig geheel automatisch en wanneer u hem nodig hebt, bent u dankbaar dat hij er is. Deze zorgt er namelijk voor dat elektriciteit die buiten het bedoelde circuit terecht komt naar de aarde toe wordt vervoerd. Als dit is gebeurd, verspreidt de energie zich en worden gevaarlijke situaties voorkomen.

 

Functie van een aardpen

 

Een aarding zorgt voor de transportatie van de lekkende energie naar de aarde in het geval van bijvoorbeeld kortsluiting of overbelasting in uw huis.

Maar ook bij een eventuele blikseminslag zorgt deze pen voor de juiste geleiding. Zonder de aardpen zou de elektriciteit zelf de weg van de minste weerstand kiezen en op plekken terecht kunnen komen waar het gevaar kan stichten.

Een aardpen werkt altijd samen met een aardlekschakelaar. Wanneer de schakelaar een fout in het circuit ontdekt, schakelt deze de bijbehorende groep uit en lekt de energie weg via deze pen. Laat u daarom ook een aardlekschakelaar aansluiten!

Aardpen slaan prijzen

 

Wilt u uw meterkast laten verbinden aan een aardpen? En een aardpen slaan? Wat zijn hier dan de kosten van en wat is de prijs?

Vraagt u geheel vrijblijvend een offerte aan om direct inzicht te kunnen krijgen in wat een aardpen laten slaan kost.